söndag 1 augusti 2010

Unik present? Skicka inte dessa!

När man står i startgroparna för att skicka present så finns det ett par saker som man bör undvika att göra. Eller som man åtminstone bör överväga innan man utför dem. Skicka present är betydelsefulla saker. Att ge presenter handlar om att visa känslor för en annan person. Men som alltid när känslor är iblandade är det också en risk att du, som ordspråket säger, hoppar i galen tunna med din present. Att känslan som du åsyftade att gestalta tvärtom blir till sin raka motsats, Dr Jekyll förvandlad till Mr Hyde. Sålunda. Här följer några av de vanligaste misstagen att försöka undvika när du ska skicka present.

Bristande personföreståelse

Fadern till flera fel och misstag vad gäller att skicka present är presenter som visar brist på personförståelse. Mao en present som visar att du inte har brytt dig om att ta reda på ett skvatt om den som ska få presenten. Några extremfall för att exemplifiera. Att ge bort ett par läsbrillor till en blind, ett chokladogram till en laktosintolerant eller en helg i NY till en kronisk panisk agorafobiker. Av vikt när du ska skicka present är sålunda att alltid börja med att försöka ta reda på något om den som ska få presenten. Detta såvida du nu inte känner personen ifråga sen tidigare. Du behöver inte göra en inträngande kartläggning av personens samtliga preferenser och förehavanden, men prova iaf att ta reda på de mest grundläggande sakerna. Det kommer att vara värt mödan och faktiskt spara tid i helhetsprocessen.

Presenter som är farliga för mottagaren

Sist ett självklart misstag. Att skicka present som är farlig. Vad som kan vara farlig är förstås en individuell sak och alltid inte helt uppenbart. Det behöver ju liksom inte röra sig om en brevbomb. Att ge bort en whiskeyresa till en person som tidigare haft problem med kröken är ju inte så smart, utan direkt hälsovådligt. Eller att ge bort en weekend i staden som aldrig sover till en person som haft problem med spelmissbruk. Och så vidare.

Insinuanta presenter

Säkert har du redan gjort det här misstaget, eller varit nära att göra det,
men det tål att nämnas igen. Det är att skicka present som på ett eller annat sätt kränker mottagaren. En klassiker är pojkvännen som inhandlar ett gymkort, eller ännu värre: en burk med dietpulver, till flickvännen. Kan detta någonsin vara en bra idé? Tveksamt, då gärningen insinuerar att flickvännen behöver röra på sig för att gå ner i vikt. Därutöver finns det såklart tusentals andra presenter som kan tolkas negativt hos individen och du bör därför alltid fråga dej hur budskapet av din present kan uppfattas. En bra grundregel kan vara att alltid tänka igenom en present till flickvännen som på ett eller annat sätt handlar om hennes kropp. Sånt är nämligen alltid känsligt och det är lätt att det blir fel.

1 kommentar: